woensdag 26 december 2007

Plantageroute 
De Plantageroute heeft zijn naam te danken aan het bosgebied Wouwse Plantage en het gelijknamige dorpje. In het bosgebied, Plantage Centrum, staat ook het "Witte Kasteeltje ". Hier ben ik geboren en opgegroeid totdat mijn ouders in 1958 verhuisden naar het dorp.
Mijn beide grootvaders, Opa Geert Schuurbiers als arbeider in algemene dienst en Opa Adriaan Bogers als boswachter/jachtopziener, woonden hier en werkten in dienst van de Belgische eigenaren op het landgoed.
 
Het "Witte Kasteeltje" Plantage Centrum
 
Het dorp, ook wel genoemd Pindorp ligt net buiten het bosgebied op de weg van Wouw naar Huijbergen.
De Plantageroute kronkelt zich door een prachtig bosrijke en heuvelachtige omgeving afgewisseld met zicht op de polders. We fietsen geruime tijd over de Brabantse Wal en langs de landgoederen Lievensberg, Zoomland, Mattemburgh met uitzicht op het Markiezaat en de Kreekraksluizen.
 


Het Oude Woensdrechtse Kerkhof gelegen op de Brabantse Wal aan de Rijzendeweg
 
Deze protestantse begraafplaats heeft zijn oorsprong in de oudste geschiedenis van Woensdrecht toen op deze wal de katholieke parochiekerk met toren stond.
Na de Reformatie werd de KERK circa twee eeuwen door de protestanten gebruikt, daarna volgde verval en afbraak in 1830.
De zware toren ( XIV-de eeuw ), 24 meter hoog, stond bekend als de STOMPE TOREN.
Het karakteristieke monument werd verwoest in 1944. Het KERKHOF, door de hervormden gebruikt tot 1967 en daarna gesloten in 1972, omvat de ondergrond van de vroegere kerk.
 
*Bron : Informatieplaat bij het oude Woensdrechtse Kerkhof
 
Ook het fietspad langs De Zoom naar Wouwse Plantage is altijd weer ‘n genot om over te fietsen. Door het fietsen van de Plantageroute krijgen we een goede indruk van het mooie Brabantse landschap in de omgeving van Bergen op Zoom.
 
Kriekendreef Wouwse Plantage
 

Routelengte 35 km.
Gefietste afstand 44 km.