woensdag 9 april 2008

Chaamsebeekroute



Alhoewel volgens de website van de ANWB de Baronieroute in 2005 is opgeheven, i.v.m. de komst van het fietsroutenetwerk, zijn de bordjes nog niet verwijderd maar soms wel slecht leesbaar.
Ter vervanging van de oude Baronieroute is er nu deze Chaamsebeekroute, en wel via het bekende fietsroutenetwerk.
Op een enkele uitzondering na fietsen we op de Baronieroute behalve naar Breda Centrum. Persoonlijk vinden wij het fietsen door het Centrum van Breda ook niet interessant. Het was eigenlijk ook alleen maar een aanloop vanuit het NS-station. Het is dan ook geen enkele probleem om vanuit het NS-station naar een startpunt te fietsen op het fietsroutenetwerk.
Wijzelf vertrekken meestal, het was weer ‘n klein jaartje geleden dat wij deze route fietsten, vanuit De Wolfslaer. Een ideale en ruime parkeerplaats is hier voorhanden. De Wolfslaer is gelegen tussen de KNP 85 en KNP 84.
Nu kozen we vanuit ‘n ander mooi vertrekpunt, en met voldoende parkeerplaats, tussen KNP 05 en KNP 36 bij Grand Café De Kogelvanger op de Galderseweg.
 
Het Markdal
 
Zoals gezegd neemt onze Chaamsebeekroute een aanvang richting de Mark en steken hier het bruggetje over en zien dan aan onze linkerzijde het Markdal waar we aan het eind van de fietstocht weer langs terugkomen.
Zodra we Ulvenhout verlaten fietsen we meteen al het bosgebied in. We volgen de aangegeven route door het Ulvenhoutse bos alvorens we uitkomen in de Boswachterij Chaam. ‘n Prachtig fietspad door deze bossen vanaf KNP 84 t/m KNP 66.
 
Het fietspad door de boswachterij Chaam
 
Vlak voor Alphen en net voor KNP 66 passeren we de Willibrordus Kapel welke ligt aan ‘n oude Romijnse Heirbaan. ( *Bron tekst op infoplaat Kapel. )
 

 
WILLIBRORDUS KAPEL H.WILLIBRORD 658 -739 FEESTDAG 7 NOVEMBER
De Maastrichtse baan is van oorsprong een gedeelte van een oude Romeinse heirbaan die komende vanuit het westen via Gorkum doorliep naar Maastricht en Keulen. Men zegt dat rond 700 Willibrord op zijn tocht naar het noorden via deze baan in Alphen kwam om evangelie te prediken. De legende zegt dat op deze plaats Willibrord de dorpelingen wilde dopen. Toen hij geen water trof zou hij zijn staf in de grond hebben gestoken waarna er water uit de grond borrelde. Merkwaardig is wel dat deze nogal hooggelegen plaats, ook ‘s zomers nogal nat is. De kapel werd in 1937 gebouwd en is inmiddels al een keer herbouwd. Door de tijd gedwongen werd de pomp vastgelegd en de nis van stevig traliewerk voorzien.
 
Het centrum van Alphen laten we, in tegenstelling tot de voormalige Baronieroute, links liggen en fietsen met ‘n landelijke omweg naar het Bels Lijntje, een oude spoorlijn tussen Tilburg en Turnhout, en gaan dit volgen tot net voor Baarle Nassau.
Het is dat op dit traject dat we voorbij enkele voormalige Stationsgebouwen komen. Bij het eerste met op de tuin een modeltreintje. Op de hoek van de tuin merken we nog een oude wegaanduiding op.
 
 
 
Voormalige Stationsgebouwen
 
Zelf fietsen we vandaag nog door tot het centrum van Baarle-Nassau en fietsen we terug naar de route en daarna is het weer fietsen door een prachtig en afwisselend gebied en ook wat landelijker.
Ondertussen fietsen we voorbij het vogelreservaat De Bleeke Heide en een stopplaats meer dan waard.
 

Vogelreservaat De Bleeke Heide
 
Met ‘n prachtig zicht op de vogels, en na kleine pauze, fietsen we dan verder naar de Strijbeekse Heide. ‘n Prachtig heide- en bosgebied fietsen we nu door. Met ‘n beetje geluk ontmoet je ook enkele van deze koeien. Onze weg vervolgend komen we dan uit bij de Mark welke we gaan volgen tot KNP 41. Het slingerende fietspad is hier ‘n waar genot.
 
 
Strijbeekse Heide

De Mark bij KP 43
 
Als we dit fietspad langs de Mark verlaten gaat het richting Mastbos en komen dan weer uit bij het Kasteel Bouvigne op de Galderseweg om dan kort daarna het reeds eerder aangegeven Markdal in te fietsen naar ons eindpunt.
 
Kasteel Bouvigne
 
 
Fietsafstand 52 km

Gevolgde route vanaf Parking De Kogelvanger richting KP 36 – KP 84 – KP 38 – KP 37 -KP 59 – KP 60 – KP 61 – KP 65 – KP 66 – KP 63 – KP 79 – KP 24 – KP 46 – KP 45 – KP 44 – KP 43 – KP 41 – KP 42 – KP 05 – KP 83 – KP 36 en daarna richting KP 05 Parking De Kogelvanger
 
Gebruikte kaart : Fietsroutenetwerk De BaronieEditie 2005