maandag 1 april 2013

De Baronieroute via het Fietsroutenetwerk

Voorheen was in deze streek de Baronieroute gesitueerd maar met de komst van het fietsroutenetwerk zijn de meeste van deze bewegwijzerde route's opgeheven.
( Zie hiervoor http://schoss.blogspot.nl/2007/01/baronieroute.html )
 
Vandaag fietsen we met het mooie, maar nog steeds koude lenteweer, deze route via dit inmiddels bekende fietsroutenetwerk waarbij we op een enkele uitzondering na en in grote lijnen via deze uitgetekende route de oude Baronieroute volgen.
 
Ons vertrek is vanuit De Wolfslaer, gelegen tussen KP 85 en KP 84, waar volop parkeerplaats voorhanden is en daarom 'n ideale vertrekplaats.
 
Meteen fietsen we hier het bosgebied in en door het Ulvenhoutse bos alvorens we uitkomen in de Boswachterij Chaam. ‘n Prachtig fietspad door deze bossen vanaf KNP 84 t/m KNP 66.
 
Het fietspad door de boswachterij Chaam
 
Alvorens we Alphen binnen fietsen  en net voor KNP 66 passeren we de Willibrordus Kapel welke ligt aan ‘n oude Romijnse Heirbaan. ( *Bron tekst op infoplaat Kapel. )
 


WILLIBRORDUS KAPEL H.WILLIBRORD 658 -739 FEESTDAG 7 NOVEMBER
De Maastrichtse baan is van oorsprong een gedeelte van een oude Romeinse heirbaan die komende vanuit het westen via Gorkum doorliep naar Maastricht en Keulen. Men zegt dat rond 700 Willibrord op zijn tocht naar het noorden via deze baan in Alphen kwam om evangelie te prediken. De legende zegt dat op deze plaats Willibrord de dorpelingen wilde dopen. Toen hij geen water trof zou hij zijn staf in de grond hebben gestoken waarna er water uit de grond borrelde. Merkwaardig is wel dat deze nogal hooggelegen plaats, ook ‘s zomers nogal nat is. De kapel werd in 1937 gebouwd en is inmiddels al een keer herbouwd. Door de tijd gedwongen werd de pomp vastgelegd en de nis van stevig traliewerk voorzien.
Het centrum van Alphen laten we, in tegenstelling tot de voormalige Baronieroute, links liggen en fietsen met ‘n landelijke omweg naar het Bels Lijntje, een oude spoorlijn tussen Tilburg en Turnhout, en gaan dit volgen tot net voor Baarle Nassau.
Het is dat op dit traject dat we voorbij enkele voormalige Stationsgebouwen komen. Bij het eerste met op de tuin een modeltreintje. Op de hoek van de tuin merken we nog een oude wegaanduiding op.

 
Voormalig Stationsgebouw
 

Oude bewegwijzering
Info Oude Stationsgebouw

 
Zelf fietsen we vandaag nog door tot het centrum van Baarle-Nassau en fietsen we terug naar de route en daarna is het weer fietsen door een prachtig en afwisselend gebied en ook wat landelijker.
Ondertussen fietsen we voorbij het vogelreservaat De Bleke Heide en een stopplaats meer dan waard.
 
 
Vogelreservaat De Bleeke Heide
 
Met ‘n prachtig zicht op de vogels, en na kleine pauze, fietsen we dan verder naar de Strijbeekse Heide. ‘n Prachtig heide- en bosgebied fietsen we nu door. Met ‘n beetje geluk ontmoet je ook enkele van deze koeien. Onze weg vervolgend komen we dan uit bij de Mark welke we gaan volgen tot KNP 41. Het slingerende fietspad is hier ‘n waar genot.
 
 
Strijbeekse Heide
 

De Mark bij KP 43
 
Als we dit fietspad langs de Mark verlaten gaat het richting Mastbos en komen dan weer uit bij het Kasteel Bouvigne op de Galderseweg om dan kort daarna het reeds eerder aangegeven Markdal in te fietsen naar ons eindpunt.
 

Kasteel Bouvigne
 
 
Markdal
 

 
Fietsafstand 52 km

Gevolgde route vanaf De Wolfslaar KP 84 – KP 38 – KP 37 -KP 59 – KP 60 – KP 61 – KP 65 – KP 66 – KP 63 – KP 79 – KP 24 – KP 46 – KP 45 – KP 44 – KP 43 – KP 41 – KP 42 – KP 05 – KP 83 – KP 36 - KP 84 en daarna weer terug naar de Parking bij de Wolfslaar.