dinsdag 8 november 2005

Tussen AA- of Weerijs en de Mark


 
Het ANWB-Fietsweerbericht raadplegend kon het niet anders of het zou weer een mooie najaarsdag worden. Daar het al weer geruime tijd geleden was dat we in het gebied van de Aa of Weerijs, gelegen ten zuiden van Breda, gefietst hebben kozen we voor een fietsrit in dit gebied.
Voor deze fietstocht maakten we gebruik van de fietsroutenetwerkkaart De Baronie.
In tegenstelling tot wat we gewend zijn fietsten we ditmaal tegen de klok in omdat het laatste gedeelte langs de Mark over een lengte van ruim 15 km vlak is en we niet het risico wilde lopen om hier konstant tegen een laagstaande zon aan te moeten kijken. Het landschap is een stuk mooier met de zon in de rug of zijdelings.
Een bijkomend voordeel was dan nog dat de wind wat gunstiger was. In dit geval zullen we maar zeggen dat we een strategisch gekozen fietsrichting volgden.
 

 
Ditmaal zijn we vertrokken bij Grandcafe De Kogelvanger in Breda vlakbij knooppunt 36. Hier is een goede parkeerplaats al kan het er druk zijn. Het is er een komen en gaan van rijexamenkandidaten die hun CBR-rijexamen moet afleggen.
Nadat we de route oppakten bij het genoemde punt fietsten we eerst een klein stukje door het Markdal tot aan de rand van Ginneken om dan via de Galderseweg langs het mooie kasteeltje Bouvigne het mastbos in te fietsen.
 
Kasteel Bouvigne in Breda
 
Speelweide Mastbos
 
Nadat het mastbos is verlaten komen we op een wat meer landelijker gelegen gedeelte en hebben inmiddels ook de A58 gekruist. De HSL die hier gesitueerd ligt naast de A58 en later langs de A1, heeft hier ook zijn sporen achtergelaten.
Even later komen we aan bij de Aa of Weerijs en fietsten we even naast dit riviertje tot aan Rijsbergen. Hier verlaten we dit riviertje weer en gaan fietsen over een fietspad wat eens een Trambaan was. De navolgende tekening en tekst staat op het informatiebord aan het begin van dit fietspad.
 
 
Als dit pad is verlaten zien we al weer de contouren van de werken van de HSL en fietsten we even onder het verhoogde gedeelte langs dit trace tot de hoogte van de grensovergang Hazeldonk.
Het volgende rustige gedeelte fietsten we richting Zundert en Wernhout waar de bomenkwekerijen duidelijk zichtbaar zijn. Het gedeelte tussen Stuivezand en knooppunt 51 is bosrijk en zeer rustig en veelal autovrij dan wel autoluw. Intussen zijn we ook de grens gepasseerd en fietsten we voorbij het in ‘t groen gelegen, nauwelijks zichtbare, Kasteel Maxburg.
 
 
 
 
Inmiddels zijn we weer zover dat we de A1 weer gaan oversteken om dan binnen niet al te lange tijd aan te komen bij de Mark ter hoogte van de vistrap.
 
Vistrap bij Meer
 
Dit laatste stuk fietsen langs de Mark is steeds weer een genot over het mooi aangelegde fietspad wat zich een weg baant door het landschap richting Breda.
 
Opschrift in oude spelling op een brug over de Mark
 
Het oude sanatorium Klokkenberg aan de Mark
 
Als onze rit er bijna opzit zien we reeds in de verte het oude sanatorium de Klokkenberg reeds opdoemen.
Nog een kort stukje fietsen en het zit er inderdaad weer op.
Als er ooit themaroute’s komen op basis van het knooppuntennetwerk dan zou ik toch zeker deze rit daarop willen vermelden. Een cijfer geven doe ik niet. Maar ik zal deze uitgestippelde fietsrit hoog op mijn lijstje zetten om volgend jaar weer te fietsen. Auto’s hebben we nauwelijks gezien op deze route en dat wil wat zeggen.
 
Fietsafstand 53 km
 
 
Gebruikte kaart :
Fietsroutenetwerk De Baronie
 
Gevolgde route :
KP 36 – KP 83 – KP 05 – KP 27 – KP 18 – KP 70 – KP 03 – KP 47 – KP 56 – KP 51 – KP 13 – KP 14 – KP 43 – KP 41 – KP 36