donderdag 22 maart 2007

Route De Strontpaal


 
Deze arduinen grenspaal wordt in Essen ( B ) algemeen " De Strontpaal " genoemd. Men vertelt, dat wanneer een douanier zijn behoefte moest doen, tijdens de velddienst, dan hurkte hij achter die steen.
De oorspronkelijke paal was in 1973 plots verdwenen, maar is later weer opgespoord.
Klaveren Vrouwke, de schuilnaam voor Geert Schrauwen, was in de oorlog ’14 – ’18, tijdens de gouden tijden van de smokkelaars, een man die steeds anders vermomd, zijn smokkelwaar de grens overbracht en tot grote ergenis van de grenswacht ongrijpbaar was.
Nabij "De Strontpaal " is Klaveren Vrouwke op 5 mei 1916 dan toch doodgeschoten en als eerbetoon is de paal weer teruggeplaatst op de oorspronkelijke locatie.
Een soldaat had in de paal met zijn bajonet de inscipte KV en een kruis aangebracht ter nagedachtenis aan Klaveren Vrouwke.
 
Daar ik iets had vernomen over een gelijknamige fietsroute ben ik op onderzoek gegaan en inderdaad blijkt dat er een gelijknamige fietsroute is met een lengte van 28 km, welke verkrijgbaar is bij het VVV Toerisme Essen, en uitgestippeld is als themaroute via het fietsroutenetwerk.
Zelf werd ik voorzien van de benodigde informatie, waaraan bovenstaande tekst is ontleend, door een zeer vriendelijke dame op het toeristisch kantoor De Tasberg aan de Kiekenhoeve. Meteen ook een mooie gelegenheid om het daar gevestigde Karrenmuseum te bezoeken.
De Tasberg – De Kiekenhoeve is ook het beste vertrekpunt omdat er voldoende parkeerplaats is voorzien en eventueel de inwendige mens hier opgepept kan worden met de benodigde energie, zowel voor of na de fietstocht. Maar ook op de route is er voldoende gelegenheid om een rustpauze in te lassen.
 
Karrenmuseum Kiekenhoeve
 
De route is uitgestippeld rond Essen en is zeer gevarieerd wat het landschap betreft. Veelal rustige en autoluwe landwegen, maar ook bossen en heide. Enkele wat drukkere wegen moeten overgestoken worden en het dan ook soms even opletten. Maar ik kan deze fietsroute toch aanbevelen.
 
De " Strontpaal " tussen KP 52 en KP 41
 
Gefietste afstand 54 km. ( Routelengte 28 km )


Gevolgde route :Vertrekpunt De Tasberg/Kiekenhoeve richting KP 29 – KP 94 – KP 95 – KP 55 – KP 52 – KP 41 – KP 43 – KP 42 – KP 53 – KP 08 – KP 54 – KP 57 – KP 58 – KP 59 – KP 22 – Richting KP 29 tot De Tasberg/Kiekenhoeve.
Aanbevolen wordt om een kaart met de volledige route en routebeschrijving, aan te schaffen bij De Tasberg.