dinsdag 1 april 2008

Van Bath tot de Zimmermangeul 
De huidige plaats Bath is een buurtschap in de gemeente Reimerswaal, in de Nederlandse provincie Zeeland. In 1813 werd de gemeente Fort-Bath gevormd. In 1816 werd de gemeente Maire samengevoegd met (Fort) Bath. In 1877 werd het met het naburige dorp Rilland samengevoegd tot de gemeente Rilland-Bath. Dit buurtschap telt ongeveer 90 inwoners (2004).

Evangelische Kerk
 
Bijzonder aan deze dorpskerk dat het hier een Vrije Evangelische Gemeente is. Waarschijnlijk de enige plaats in Nederland waar de dorpskerk evangelisch is. Deze gemeente ontstond in 1888 toen de hervormde kerk verplaatst werd naar Rilland. De gemeente sloot zich in 1910 aan bij de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten.

Zimmermangeul op de kaart
 
De Zimmermangeul is bekend als de plaats waar bijna altijd zeehonden waarneembaar zijn. Wel moet je rekening houden met het getij en de beste tijd is dan ook ongeveer 2 uur voor laag water. Het is dan ook raadzaam om de getijtafel te raadplegen.
De reden van ons bezoek aan beide plaatsen was de aanwezigheid van een tweetal caches, die we na ons wandeltochtje in de Wildertse Duinen, ter afronding van deze dag nog meenemen. Met de wind van vandaag een wandeling langs de kust en even uitwaaien kon immers geen kwaad.
Jammer dat we zelf geen zeehonden hebben waargenomen. Het was ook niet echt helder en een verrekijker hadden we niet bij.

Windmolenpark Reimerswaal
 

Gelogde Caches :
Seal.Spotting.Zimmermangeul
In Bath
Zonder Woorden