zondag 7 augustus 2005

Leerzewegelsroute 2005


 
Na afloop van de Leistreek Fietsfeesten op 3 juli jl. zat bovenstaande flyer achter onze autoruit. Daar de route die we toen reden heel mooi was en we toen al tegen elkaar gezegd hadden dat we beslist hier in deze streek nog eens gaan fietsen kwam de flyer als geroepen. Immers dat was dan een mooie gelegenheid. Intussen had ook weer eens kontakt gehad met een bevriende blogger De leuke Fietser en die schreef mij dat hij ook gaat. Een gelegenheid om elkaar dan ook eens te ontmoeten, hetgeen ook is gebeurd. Intussen hadden ook Liza en Rene zich aangemeld als liefhebber. Het weer was niet echt denderend maar we waagden dan toch maar de gok zodat we met z’n vieren vandaag afreisden naar Deinze. Al met al hebben we het met het weer niet zo slecht getroffen al was het af en toe de regenjasjes aan wel nodig. De vertrekplaats vinden was even zoeken daar er door ons geen verwijzingsborden gevonden werden waar deze was en/of voor afsluitingen stonden. We parkeerden dan ook de auto aan de rand van Deinze en bereidwillige fietsers, die ook op weg waren naar de vertrekplaats, hebben op ons gewacht totdat wij ook de fietsen van de auto hadden en met hun naar de vertrekplaats konden fietsen. Vertrokken vanuit het domein van Radio Tequila fietsten we via diverse smalle weggetjes ( in Belgie noemt men dit wegeltjes of kerkwegeltjes ) en betonbaantjes door Petegem, Kruishoutem naar het bosrijke Lozer alwaar een eerste rustplaats was en een drankje genuttigd kon worden. Vanuit deze rustplaats door het bos richting Nazareth en Petegem voor de tweede tussenstop waar buiten een drankje ook een Flandrienkoek met Breydelham geserveerd werd. ( Men neme een Italiaans ovenbroodje en daartussen een lap heerlijke sappige ham ter dikte van 1/2 cm en je hebt enigzins een idee hoe het eruit zag, hmm ‘t water loopt uit m’n mond ) Nadat ook dit weer achter de kiezen zat fietsten we door, via oude leiewegels, naar een pontje om overgezet te worden. ( Max.10 personen )
De derde stopplaats was in zicht bij de Stokerij Filliers. Hier was voor de derde maal een drankje of een "versterkend" ( was niet alcoholvrij ) sportdrankje te verkrijgen. Voor mij viel dit keer de keuze op Amaretto.
 
Filliers Amaretto
 
Na het verlaten van het bedrijfsterrein komen we bij een prachtig monument van een oude jeneverketel.
 
 
Hierna fietsten we het Schipdonkkanaal over richting Grammene, langs de leieboorden naar de huisbrouwerij en zijn proeflokaal St.Canarus. Te klein en druk, dus het was dringen. Nog 12 km voor de boeg en via diverse smalle weggetjes naar Machelen en vandaaruit weer naar ons vertrekpunt. Ook hier was het weer een gezellige drukte. Terugkijkend kan ik niet anders stellen dat ik gemengde gevoelens heb over deze tocht. De bewegwijzering was niet altijd optimaal. Zelf vindt ik dat de bewegwijzering altijd aan de fietserszijde moet staan en niet dan weer rechts en dan weer links. Soms plotseling opduikend achter het groen of zelfs dat er takken voor hangen van struiken etc. De vele wegeltjes, volgens de aankondiging 17 km, vond ik te veel van het goede. Een mountainbike zou soms beter dienst hebben gedaan i.p.v. een toerfiets. Een weg die sinds de Romeinen in Belgie waren niet meer is bereden past zo wie zo al niet in een dergelijke route. Er doen deelnemers mee van alle leeftijden en het gaat er toch om dat we met z’n alle hier plezier aan beleven en niet dat je onderweg konstateerd dat er 3 valpartijen zijn met letsel of in ieder geval pijnlijke plekken. De rit kost mij in ieder geval een nieuwe buitenband, waarin een snee van ruim 1 cm, opgelopen op een van deze slechte wegeltjes.
 
Gefietste afstand 67 km.


Monument Jeneverstokerij Filliers

Er zijn zoveel wachtende voor U