woensdag 5 oktober 2005

Enclaveroute



 
Wikipedia geeft voor Enclave de navolgende omschrijving : " Een enclave is een gebied dat geheel wordt omsloten door grondgebied van één andere partij. Sommige enclaves zijn onafhankelijk (San Marino, Lesotho) en andere behoren tot een ander land en zijn daardoor tevens exclaves (Baarle-Hertog, Baarle-Nassau) "

 Het is juist deze situatie die Baarle-Nassau en Baarle-Hertog zo uniek maakt in Europa. Het is 1 dorp, 2 gemeenten en 30 enclaves in 2 landen. De grens loopt soms dwars door de woonkamers van de woningen. Herkenbaar tot welk land de woning behoort is het landenembleem naast het huisnummer en bepalend is op welk grondgebied de voordeur staat. Bovenstaande is het thema van deze fietsroute en het meest voor de hand liggende startpunt. Zelf zijn we vertrokken vanuit Minderhout (B) omdat we dan het meest landelijke gedeelte met z’n vele maisvelden het eerst doorfietsten. Net voor Castelre passeer je weer voor het eerst de grens en fietsen meteen door het kleinste gehucht van Nederland.

 
In Ulicoten zagen we een van hout gemaakte handwijzer met daarop de aanduiding naar een kapel. Dit uitstapje hebben we gedaan en inderdaad in een bos, net buiten het dorp gelegen, staat een schitterende kapel, de H.Bernarudkapel en is een ideaal rustpunt. Voor het bezoek aan de kapel overschreden we weer de grens daar deze kapel op Belgisch grondgebied ligt. Na Ulicoten kom je uit op de Camping Ponderossa, welke hier schitterend is gelegen en fietsen we over een smal fietspad door een bosrijk gebied naar Baarle, of zoals de inwoners zelf zeggen " Baal ". We brachten dit keer een bezoekje aan het Centrum en ook was hier onze eerste koffiepauze. Nadat er nog een bezoek je gebracht aan " het symbool "voor de extreme grenssituatie in Baarle, nl. paal 214-215, fietsten we verder onze tocht en verlieten het Centrum om via het zo bekende Bels Lijntje onze fietstocht voort te zetten.

 
Het Bels Lijntje is de spoorwegberm van de vroegere spoorlijn Turnhout-Tilburg. Diverse overblijfselen zijn onderweg zichtbaar en herinneren ons aan dit tijdperk. Ludo Verhoeven heeft een prachtig Fotoalbum gemaakt van de fietsroute het Bels Lijntje van Tilburg naar Turnhout. Op dit kaarsrechte fietspad zijn op enkele plaatsen de markeringen aangebracht van de grens met de aanduiding B en NL.

 Voor Weelde-Station gaan we naar rechts en stevenen we af op Zondereigen. Ik heb me wijs laten maken dat 2/3 van de bevolking in dit gehuchtje gepensioneerd is en dat er geen winkels zijn voor de eerste levensbehoeften. Nadat Zondereigen is verlaten komen we al snel uit in een prachtig bos en wel het Graafsbos. Nu duurt het niet meer zolang of we fietsen richting Wortel-Kolonie en passeren daarbij het landloperskerkhof waar tientallen landlopers begraven zijn. Op elk kruis is te zien een metalen plaat met daarop een nummer en overlijdensdatum.

 
Vlak na dit kerkhof loont het de moeite om even rechtsaf te fietsen i.p.v. de route te volgen, welke op dit naar links gaat en je komt uit bij het zo prachtige bootjesven en hier is een prachtige picknickplaats met zelfs een schuilhut.

 Terugkerend naar het punt waar we route even verlieten en wederom richting Castelre passeren we de grens en komen uit bij een ons bekend cafe nl. Cafe Holland en gezien het feit dat inmiddels de zon zich heeft laten zien was het terras niet voorbij te fietsen. De " filter " was weer zoals vanouds. Weer terug in Minderhout wees de teller aan een ritafstand van 46 km en daar het nog steeds mooi weer was nog een lusje aangekoppeld door "De Moste " gelegen rond Hoogstraten. De Enclaveroute is een landelijke, maar vooral rustige fietsroute door een landschap van diverse aard en de bewegwijzering van deze TPA route was weer perfect.