vrijdag 7 oktober 2005

Netelandroute


 
Met Lier als vertrekpunt voor deze route is De Nete nooit ver weg op deze route. En wie Lier zegt en deze plaats in Belgie kent denkt meteen aan het symbool van Lier en wel de Zimmertoren. Dit is dan meteen de mooitste plek om als vertrekpunt te nemen van deze fietsroute. Jammer dat vandaag, ondanks de voorspellingen, het wat nevelig was en zon verstek liet gaan. Vanuit Lier fietsten we langs de dijken van De Nete en het Netekanaal naar het indrukwekkende sluizencomplex op de grens van Lier en Duffel. Eenmaal bij deze sluizen verlieten we het complex en fietsten we richting Eusten en weldra kwamen we in een agrarisch landschap terecht. Even verderop passeerde we een loofbos en de kastanjes die hier aan de kant lagen waren uiteraard niet veilig. Bijna Duffel genaderd fietsen we verder en komen langs het al lang van te voren aangegeven Fort van Koningshooikt. Het is nu een erotische dancing geworden. Waar een Fort niet toe kan dienen. Al spoedig daarna doemen de vele kassen op waar de streek rondom St-Katelijne Waver bekend om is nl. de groenteteelt in kaskultuur. Dat het goed gaat is soms naar mijn mening iets te overduidelijk te zien. Sommige woningen zouden niet misstaan in de villawijken van Brasschaet. Nadat we al dit moois hebben bewonderd verlaten we, weer bij De Nete aangekomen, dit landelijk gedeelte en fietsen we langs De Nete richting Walem om eerst nog een ommetje te maken langs de voormalige Abdij van Roosendaal.

Toegangspoort van de oude Abdij van Roosendael in Walem
 
Plotseling valt mijn oog op een aan een oude Acacia geschroefde koperen plaat verscholen achter enkele laaghangende takken in het bos tegenover de poort. Het blijkt een vers te zijn van Hans Andreus. De vraag voor ons blijft nog enkele ogenblikken onbeantwoord, van waarom hier op deze boom? Desgevraagd deelde later een passerende amazone ons mede dat het te maken heeft met een zoon van de bewoners van het Domijn Roosendael. Het zou zijn afscheidsbrief geweest zijn.

Vers van Hans Andreus in Walem aan boom
 
Na de drukke weg door Walem te hebben overgestoken fietsten we naar het gebied Battenbroek met zijn mooie waterplas. We naderden intussen een stukje industriegebied voor we weer langs De Dijle verder fietsen naar Walem om hier weer een stukje te fietsen over hetzelfde traject naar Duffel. Bij het punt waar we hier eerder het landelijke gedeelte verlieten zijn we met de fiets aan de hand een stijle trap opgegaan om over de spoorlijn aan de andere zijde van De Nete onze tocht te vervolgen. We kozen hiervoor en niet de mogelijke optie nog even verder te fietsen en over de brug naar de andere zijde te gaan. We blijven nu onze weg langs De Nete vervolgen tot we aankomen bij het zeer mooie kasteel Hof van Ringen. Let op zuilen.

Hof van Ringen in Lier
 
Vanuit hier is maar enkele kilometers en we fietsen weer centrum Lier en is onze fietstocht weer gedaan. De bewegwijzering van deze TPA route is goed tot we Hof van Ringen op de dijk passeren en we beneden het bordje zien staan. Dus hier terug naar onder de dijk. Van daaruit is het zonder de fietskaart niet goed meer te doen. Wel bordjes maar niet op de juiste plaats naar onze mening. Gelukkig maar dat dit op de laatste kilometers is en Lier al in zicht is. Inmiddels heeft ook het zonnetje zich laten zien, jammer wat te laat. Maar toch!! Het was weer een fijne fietsdag.