maandag 10 oktober 2005

Watermolenroute


 
Met een prachtig najaarszonnetje maakt het eigenlijk niet zo veel uit welke route je fietst in de Kempen. Het is er dan overal even mooi. Vooral als het een rustige route is. Vandaag was het zo’n dag met tevens een aangename fietstemperatuur die in de namiddag zelfs opliep tot 22 graden. Deze dag zijn we afgereisd naar Grobbendonk voor de Watermolenroute. De fietsroute ontleent zijn naam aan het feit dat deze fietsroute zich vanaf de Watermolen van Grobbendonk tot aan de Watermolen van Tielen zich door de vallei van de Aa slingert en weer terug. Nadat we eerst fietsen langs het Militair Domein kom je uit bij de Watermolen van Grobbendonk en de Kleine Nete-stuw. De Nete vloeit hier samen met de Aa.
 
Kleine Nete – stuw bij de Watermolen van Grobbendonk
 
Na het verlaten van de watermolen fietsten we verder naar Vorselaar om op het Heiken uit te komen. Vanaf Vorselaar duurde het niet lang meer of we fietsten in een prachtig bos wat uitkomt bij het Bloso-centrum in Herentals. In dit centrum is onder andere de Vlaamse Wielerschool gevestigd. Intussen was het middaguur reeds enige tijd overschreden en was de tijd aangebroken om de inwendige mens te versterken. Nadat we een geschikte bank hadden gevonden, werd de bijbehorende picknicktafel omgetoverd tot een gedekte tafel met de meegenomen spijzen en koffie. Nadat ook de inwendige mens weer was versterkt fietsen we verder langs landelijke wegen totdat we uiteindelijk uitkwamen bij de Watermolen Tielen.
 
Watermolen van Tielen
 
De Aa bij de Watermolen van Tielen
 
Nadat dit mooie stukje natuur bezichtigd was werd onze fietstocht voorgezet richting Gierle. Een prachtig stukje Kempen tot aan Poederlee was daarna de beloning. Na Poederlee te hebben gepasseerd kwamen we uit in Sassenhout en ons oog viel op een eenvoudig maar mooi kappelletje. Er stonden enkele rustbanken dus dat was mooi meegenomen.
 
 
 
Niet lang daarna fietsen we op de Heirbaan wat een prachtig geasfalteert fietspad is naast een zandbaan. Een lust om hierop te fietsen, denk aan de tegenliggers, totdat we uitkwamen in Pulle. Vanaf Pulle fietsten we uiteindelijk langs de buitenwijken van Grobbendonk tot het Albertkanaal om deze te volgen tot aan de afslag bij De Schuimspaan, een mechanische vuilverwijderaar in De Nete, en we De Nete-oever weer opzoeken en terugkeren in het Centrum van Grobbendonk. De route is zeer goed bewegwijzerd en behoort voor ons tot de top 10 van de TPA Fietsroute's.