zaterdag 15 oktober 2005

Heense Dijkenroute


 
Fietsafstand 31 km
 
De Heense Dijkenroute is een van de vele bewegwijzerde fietsroute’s in West-Brabant die de VVV uitgeeft in samenwerking met de Sociaal Economische Samenwerking West-Brabant oftewel SES en Brabants Bureau voor Toerisme.
 
We zullen in dit geval maar zeggen Brabant heet u welkom.
 
Daar het pas laat in de namiddag was voor we in gelegenheid waren om nog een tripje te maken kozen we voor deze fietsroute die niet zo ver uit de buurt was en we vertrokken vanuit Lepelstraat. Van hieruit fietsten we via de typische Brabantse polderlandschappen richting Nieuw Vossemeer. Onderweg fietsend langs het prachtige gebied, liggende aan De Eendracht, wat een onderdeel is van de Schelde-Rijnverbinding en het natuurgebied De Stelle.
 
Aankomend in Nieuw Vossemeer, het bekende dorp van Merijntje Gijzen en de schrijver A.M.de Jong, zijn we nog even het dorp in gefietst naar het beeldje van Merijntje Gijzen wat op de markt staat. De verfilming van het boek is op DVD verkrijgbaar.
 
Beeldje van Merijntje Gijzen op het Marktplein Nieuw Vossemeer
 
De route vervolgend langs wederom polderlandschappen en dijken kwamen we uit bij het karakteristieke sluizencomplex Benedensas wat ligt aan de monding van de Steenbergse Vliet.
 
Benedensas in De Heen

De fietsroute gaat verder langs het dorp De Heen en alhoewel niet zichtbaar, fietsen we parallel aan de Steenberse Vliet naar Steenbergen met zijn prachtige haventje. Steenbergen verlatend en weer op weg naar de vertrekplaats komen we nog langs de tuinderijen en vele kascomplexen welke hier de laatste jaren zijn verrezen. Een, ondanks de open polders en winderige dijken, mooie route om eens te fietsen. De bewegwijziging is volledig al is het soms wel opletten omdat de bordjes op afstand niet altijd goed leesbaar zijn. Deze zijn soms verbleekt.