zondag 23 oktober 2005

Heideroute

Fietsafstand 41 km
 
De Heideroute is ook weer een van de vele bewegwijzerde fietsroute’s in West-Brabant die de VVV uitgeeft in samenwerking met de Sociaal Economische Samenwerking West-Brabant oftewel SES en Brabants Bureau voor Toerisme. Wederom Brabant heet u welkom.
 
Deze fietsroute is uitstekend te combineren met de Beemdenroute en/of de AA- en Weerijsroute. Ook is aansluiting op de gehele route mogelijk met het knooppuntennetwerk.
 
Voor het najaarsweer van vandaag was de aangegeven routelengte van 41 km echter een ideale afstand om toch nog even op de fiets buiten te zijn. Om precies 12.00 uur zijn we vanuit Roosendaal vertrokken en via een aanloopje zaten we even later op de route. Even dreigde het nog te gaan regenen, maar gelukkig hielden we het de gehele tocht droog. Via de buitenwijk Sterrebos komen we aan de rand van het bosgebied en fietsten we binnen niet al te lange tijd op Rucphens grondgebied. Afwisselend bos en landelijk gebied doorkruisend komen we aan bij de Heimolen welke wat afgelegen aan de Heimolenstraat staat.
Deze molen dateert uit 1844.
 
Heimolen in Rucphen
 
Hierna fietsten we nog langs het Ski-Dome, een overdekte skibaan, waarna het dorp St-Willebrord wordt aangedaan. St-Willebrord het bekende wielerdorp van o.a. Wim van Est, bijgenaamd IJzeren Willem, Woutje Wagtmans en niet te vergeten Rini Wagtmans.
 
Nadat ook het kerkdorp Sprundel is gepasseerd komen we in een buitengebied en fietsten we even later door het moerasgebied De Lokker en zien we ook nog een klein stukje van de 17 eeuwse Turfvaart naar Breda. In dit gebied zien we ook diverse boomkwekers alvorens we het bos- en natuurgebied De Pannenhoef en De Moeren door fietsen. Onze eerste afstap was bij Herberg In Den Anker, een prachtig authentieke 17-de eeuwse herberg en zeer bezienswaardig vanwege o.a. een sfeervol interrieur. Op het terras, indien aanwezig, moet de koffie binnen gehaald worden. De koffie, met wat erbij, smaakte ons zeer goed.
 
Herberg In Den Anker

Tegenover deze herberg staat onderstaand schitterend huis. Van dit type woningen zien we er nog enkele op de route in de bos- en natuurgebieden.


Na de koffie fietsten we weer direct daarna een mooi gebied binnen en wel eerst Wallstein en daarna de Oude Buisse Heide. Volgens een tekst op een van de informatieborden was de dichteres Henriette Roland Holst de laatste particuliere eigenaresse van het landgoed.


Nadat dit prachtige gebied is verlaten fietsten we even over een wat vlakkere en winderige weg richting Langeschouw om van daaruit langs een stukje Belgie weer via weilanden in de bossen uit te komen aan de rand van Roosendaal. Langs het sportpark De Vierhoeven fietsend komen we daarna weer bij onze vertrekplaats. Deze, op zondag, zeer rustige en mooie fietsroute is goed bewegwijzerd. In de bossen zal het wat drukker zijn, i.v.m. de vele wandelaars, maar blijft aanbevelenswaardig.