zaterdag 9 september 2006

Lingeroute In de beginjaren van m’n tweede fietsleven hebben we de Lingeroute elk jaar zo’n 2 tot 3 keer gefietst. Het was toendertijd één van de mooiste en bekendste fietsroute’s.
 Ik spreek nu over de jaren 1994 t/m 2000. Daarna kwamen er steeds meer regionale fietsroute’s en deed het fietsroutenetwerk zijn intrede.
Tegen de oorspronkelijke afspraak en planning in, immers we zouden met een onzer vrienden vandaag weer eens samen op het fietspad gaan maar door omstandigheden kon dit niet doorgaan, deze Lingeroute vandaag weer eens gefietst. En ik moet zeggen deze is nog steeds mooi, zo niet mooier of het komt doordat het al weer zo lang geleden was.


 
We vertrokken vanuit Spijk, zoals vanouds, om van hieruit de volledige route te fietsen. Immers in Spijk is het mogelijk om direct met het pontje over te varen en de route in te korten met 7 km. Overigens onderweg zijn er diverse verkortingsmogelijkheden en voor de korte afstandsliefbebber is 30 km mogelijk.
De Lingeroute stroomt tussen Gorichem en Geldermalsen als een kronkelend lint door het Gelderse rivierenlandschap. Mooie dijkdorpjes, oeverwallen en niet te vergeten in het fruitbomengebied voor Geldermalsen. In het voorjaar zijn de bloesems ook hier voltallig aanwezig en is het ook in deze streek heerlijk fietsen.
Maar voor het zover is zijn we de plaatsen Arkel, Kedichem en de glasstad Leerdam al gepasseerd. Fietsend over dijken, ‘n enkele keer langs ‘n kanaal, ‘n bospaadje, maar veelal met het zicht op de Linge.

Monument voor het Glasmuseum in Leerdam

Grote Kerk in Leerdam
 
In Leerdam is door ons, in het kader van de Open Monumentendag, de Grote Kerk bezocht. Het betreft een bij de Hervormde Gemeente in gebruik zijnde kerkgebouw met een driebeukig, pseudobasilikaal schip en een koor met kruisgewelf. De toren dateert uit ca. 1300 en heeft romaanse details.
Na Leerdam passeren we eerst nog het Fort Asperen alvorens we aankomen bij Acquoi met zijn prachtige dijkhuisjes en een scheve toren met op het kerkhof, heel merkwaardig, het graf van mevrouw Pisa.

Fort Asperen


Mevrouw Pisa en haar Toren
 
Kasteel Heukelem
 
In feite kun je langs de gehele Linge zo doorgaan met het opnoemen van de diverse bezienswaardigheden maar je moet het zelf ervaren.
Voor ons in ieder geval weer ‘n bijzondere fietsdag met veel mooie dingen. Het was bijzonder aangenaam om ook onderweg weer eens gesproken te hebben met andere fietsliefhebbers en zo ervaringen uitwisselend wordt het fietsen naast een gezonde bezigheid ook de kennis verreikt.
De bewegwijzering is goed. Wel is het opletten dat er meerdere Lingeroute’s lopen maar met een andere vorm van bewegwijzering. ( lettertype o.a.) 

Gefietste afstand 72 km.

Links :
FOTOALBUM